A24.com.tr » sağlık » Ağız spreyi orucu bozar mı bozmaz mı

Ağız spreyi orucu bozar mı bozmaz mı

Ağız spreyi orucu bozar mı bozmaz mı

Ramazan ayında oruç tutan astım hastalarının nefes alabilmek için ağızlarına sıktıkları sprey orucu bozar mı, sprey sıkmak orucu nasıl etkiler Diyanet'ten açıklama geldi.

 Ramazanda oruç tutarken en çok zorlananlardan olan astım hastalarının kulladığı spreyler orucu bozar mı sorusunun yanıtı Diyanet'ten geldi.

İLGİLİ HABER Kaş aldırmak orucu bozar mı Kaş aldırmak orucu bozar mı

kciğer hastalarının kullandıkları spreyden, bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır.

İLGİLİ HABER Göz damlası orucu bozar mı Nihat hatipoğlu 2019 Göz damlası orucu bozar mı Nihat hatipoğlu 2019

Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Hâlbuki oruçlu, abdest alırken ağzına verdiği sudan geri kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis (Dârimî, “Savm”, 21) ve İslâm bilginlerinin icmaı vardır. Hz. Peygamber’in oruçlu iken misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buharî, “Savm”, 27). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz” kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan söz konusu madde ile oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz.

İLGİLİ HABER Yanaktan öpmek orucu bozar mı Yanaktan öpmek orucu bozar mı

İLGİLİ HABER Kan aldırmak orucu bozar mı Kan aldırmak orucu bozar mı

İLGİLİ HABER Kolonya koklamak orucu bozar mı Kolonya koklamak orucu bozar mı

 

YORUMLAR
  İzmir'deki patlamadan ilk görüntüler
İzmir'deki patlamadan ilk görüntüler